четвъртък, 29 юни 2017 г.

Учени откриха невидим щит, който обгражда и защитава Земята

Учени откриха невидим щит, който обгражда и защитава Земята, но те са объркани, защото не разбират как е образуван.
Учените са открили нещо наистина забележително над земната атмосфера. Невидимият щит е на около 7 200 км над земната повърхност. Учените го оприличават на "силовите полета от научно-фантастичния филм Стар Трек".
Според Фронт Лайн Деск, щитът е бил открит в радиационните пояси на Ван Алън, два пръстена над Земята, които са пълни с високоенергийни електрони и протони. Задържани на място с помощта на магнитното поле на Земята, радиационните пояси на Ван Алън набъбват и се свиват в отговор на постъпващата енергия от слънчевите смущения. Радиационните пояси на Ван Алън за първи път са открити през 1958 година. Въпреки това, учените са знаели само два пояса, вътрешен и външен, простиращи се до 25000 мили над земната повърхност.
Но по-миналата година професор Даниел Бейкър от университета в Колорадо в Боулдър и неговият екип използвали двойните сонди на Ван Алън, стартирани през 2012 г., и откриха трети, преходен "диск".
Според техните изследвания, третият пояс е разположен между познатите досега вътрешен и външен пояс на Ван Ален. Този пояс е различен с това, че изглежда, че се появява и изчезва в зависимост от промените в космическия климат.
Целта на пръстена според изследователите е съвършено ясна - той се използва за блокиране на електрони-убийци от падането им в дълбоките слоеве на земната атмосфера. Тези електрони могат да бъдат изключително разрушителни, заради тяхната скорост на светлината. Те също така са застрашаващи астронавтите, нагряват сателитите и увреждат космическите системи.
Професор Бейкър сравнява невидимия щит със силовите полета от научно-фантастичния филм Стар Трек. Магнитното поле на Земята има пояси, но той казва, че електроните в тези пояси, които пътуват почти със скоростта на светлината са блокирани от някаква невидима сила, която му напомня за щита от телевизионния сериал Стар Трек. Във филма те блокират действието на извънземните енергийни оръжия, унищожаващи космически кораби. Все пак в случая на Земята, невидимият щит се използва за спиране на електрони-убийци от навлизане в атмосферата.
Преди откриването на невидимия щит, учените са предполагали, че електроните изчезват в горните слоеве на атмосферата на планетата, където се разпръсват въздушните молекули. Но изглежда, че тези частици не летят толкова далеко, благодарение на невидимия електронен земен щит.
Сега, когато учените знаят, че има невидим щит, те се опитват да определят как се е образувал и как работи.
"Изглежда, че тези електрони просто отскачат от стъклени стени в космоса. Това е един много мистериозен феномен".



Източник: newscom.md

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.